beleggen.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
dinsdag 18 juni 2024

Lager slot in Amsterdam

Olie toch weer duurder.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag lager gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 510,99 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en de AScX vlak sloot.

Marktvolgers spraken van een rustige handelsdag met weinig aanjagers. Het wachten is met name op het begin van het cijferseizoen over het tweede kwartaal. Ook de macro-economische agenda bood weinig steun. Uit Europa kwam het bericht dat de Italiaanse industriële productie in mei is gestegen. De OESO meldde verder dat de werkloosheid stabiel is gebleven.

Na een verdeelde opening van de Amerikaanse markten werd bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden zijn gestegen in mei. Uit een andere rapport bleek dat het aantal vacatures in de Verenigde Staten in mei is afgenomen. Afgelopen vrijdag werd echter bekend dat er 222.000 Amerikaanse banen zijn bijgekomen, wat flink meer was dan verwacht.

Olie noteerde dinsdag in het groen, hoewel de olieprijs eerder op de dag nog daalde . Een augustus future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 44,62 dollar, terwijl een september future Brent ook een half procent won op 47,13 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1431. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1390 en rond het slot van de Amerikaanse beurzen op maandag bedroeg de wisselkoers 1,1401. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 1,7 procent. Ahold sloot 1,0 procent in het groen en de derde plaats werd door SBM ingevuld met een winst van 0,7 procent.

De Zwitserse bank Credit Suisse publiceerde een rapport waarin de analisten zich positief uitlieten over Europese staalbedrijven zoals ArcelorMittal. De marktvorsers voorzien meerdere aanjagers voor de koers van ArcelorMittal.

De Britse sectorgenoot Marks & Spencer van Ahold Delhaize maakte dinsdag bekend in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere omzet te hebben geboekt. CEO Steve Rowe zei dat het afgelopen kwartaal in lijn was met de verwachtingen en dat de realisatie van de vorig jaar aangekondigde doelstellingen op schema liggen. In het eerste kwartaal, dat eindigde op 1 juli, boekte de Britse retailer een 2,7 procent hogere omzet van 2,5 miljard Britse pond. Het concern herhaalde dinsdag de outlook voor het hele boekjaar.

AkzoNobel heeft een geplande ontmoeting met aandeelhouder Elliott Management voor komende vrijdag afgezegd. Dit liet het chemiebedrijf donderdag aan ABM Financial News weten. "De agressieve zet van Elliott om een rechtszaak tegen AkzoNobel aan te spannen, heeft geleid tot de juridische situatie waarin het onmogelijk is geworden voor AkzoNobel om hen te ontmoeten voordat de zitting plaatsvindt. Dit soort aandeelhoudersactivisme staat in de weg van een open en constructieve dialoog", zei directiewoordvoerster Diana Abrahams. Het aandeel AkzoNobel steeg 1,0 procent.

Unilever sloot 0,1 procent hoger. ING voegde het aandeel toe aan zijn favorietenlijst voor de Benelux, omdat de analisten van de bank vinden dat de margeverbetering en de algehele verwachtingen voor de tweede helft van het jaar in de door het Brits-Nederlandse concern vrijgegeven analistenconsensus te voorzichtig zijn. De marktvorsers geloven dat de markt het opwaarts potentieel vanuit het opschonen van de balans door het concern onderschat. Het advies bij ING voor Unilever is Kopen met een koersdoel van 62,00 euro.

Randstad was de sterkste daler met een verlies van 2,5 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten gaf Deutsche Bank een verkoopadvies af voor het uitzendbedrijf.

Van de middelgrote fondsen sprong OCI eruit met een winst van 1,7 procent. Aperam, de voormalige staaldochter van ArcelorMittal, kreeg er 2,7 procent bij en TKH Group won 2,6 procent.

De verliezers lieten grotere uitslagen zien. PostNL dook 4,7 procent in het rood, terwijl Refresco 3,4 procent daalde. De bottelaar kent de laatste tijd een volatiel handelsverloop vanwege overnamespeculaties. Vandaag meldde De Telegraaf dat Refresco geen bod ontving van het Franse PAI, nadat de bottelaar vrijdag ditzelfde al aan ABM Financial News liet weten.

Sligro Food Group sloot 1,1 procent hoger. Het groothandels- en supermarktconcern maakte maandagmiddag bekend de acquisitie van de online aanbieder van kerstgeschenken Tintelingen te hebben afgerond. Het overgenomen bedrijf realiseerde in het afgelopen boekjaar 2016/17 een omzet van 9 miljoen euro en een positief resultaat.

In de Smallcap steeg Van Lanschot 4,0 procent. De grootste daler was Kiadis Pharma, dat 2,5 procent in het rood eindigde.

Brill noteerde vlak, nadat de wetenschappelijke uitgever bekendmaakte de overname van Sense Publishers te hebben afgerond. Brill nam meer dan 1.400 titels over, met een aanwas van 160 nieuwe titels per jaar. De omzet bij Sense ligt op circa 1 miljoen euro per jaar. De overname geldt per 1 juli en zal naar verwachting nog dit jaar bijdragen aan de winst per aandeel Brill. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van beurzen in Amsterdam noteerden de Amerikaanse aandelenmarkten circa 0,3 procent lager. 

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning