beleggen.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
dinsdag 18 juni 2024

VS VANDAAG: Wall Street opent lager

AMSTERDAM (Dow Jones)--Wall Street zal maandag naar verwachting lager openen, nadat de Wereldbank de groeivooruitzichten voor China neerwaarts bijstelde, terwijl de vorige week gepubliceerde sterke banencijfers leiden tot vraagtekens bij de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve.

De futures van de Amerikaanse beurzen geven rond 15.00 uur aan dat de Dow Jones Industrial Average (DJIA) en de Nasdaq een lagere opening tegemoet gaan, waarbij de DJIA-futures 45,00 punten verliezen, de Nasdaq-futures 12,50 punten afstaan en de S&P 500-futures 5,20 punten dalen.

"De week lijkt geen mooie start voor Wall Street in petto te hebben, omdat het positieve banencijfer al vergeten lijkt en de lagere groeiverwachtingen voor China door de Wereldbank nu vooral door de hoofden spelen", zegt Fawad Razaqzada, marktstrateeg bij GFT Markets.

De Aziatische aandelenmarkten sloten lager, geleid door grondstoffondsen, nadat de Wereldbank maandag zijn groeivooruitzicht voor Oost-Azie neerwaarts bijstelde, waarbij de Wereldbank er op wees dat de crisis in Europa een grote dreiging vormt voor de regio. Het groeivooruitzicht voor China werd neerwaarts bijgesteld naar een groei van 7,7,% in 2012 van de aanvankelijke voorziene 8,2%.

Naast de zorgen over China, vragen beleggers zich in de nasleep van de onverwachte afname in het werkloosheidspercentage naar 7,8% ook af hoe lang de Federal Reserve zijn kwantitatieve verruimingsmaatregelen zal verlengen. Sinds januari 2009 is het werkloosheidspercentage niet zo laag uitgevallen.

"Het draagt allemaal bij aan een perfecte storm voor beleggers die schijnbaar verslaafd zijn geraakt aan nieuwe rondes van stimuleringsmaatregelen door centrale banken, maar nu de munitie van de Fed uitgeput lijkt te zijn, en die van de Europese Centrale Bank en de Bank of England 'meer van hetzelfde' is, is de belangrijkste vraag wellicht of de uitspraak van de Wereldbank Beijing aanspoort weer actie te ondernemen", stelt Razaqzada.

Wall Street sloot vrijdag verdeeld, voorafgaand aan het begin van het kwartaalseizoen. Alcoa zal dinsdag na het slot van Wall Street de aftrap geven voor het cijferseizoen over het derdekwartaal. Het fonds noteert maandag voor opening van de beurs op een verlies van 1,0%.

Europa staat maandag in de spotlights, met een vergadering van de ministers van financien in de eurozone als e e n van de belangrijkste gebeurtenissen, terwijl de zorgen over de volgende financiele tranche aan Griekenland toenemen, en de vragen over wanneer en of Spanje een reddingsoperatie zal aanvragen actueel blijven.

De dollar wint voorafgaand aan de eurozonevergadering, doordat beleggers uit de als risicovol beschouwde activa stappen.

De aandacht kan ook uitgaan naar Japan, waar deze week in Tokio bijeenkomsten van de G7, de zeven landen met de meest geindustrialiseerde landen, gehouden zullen worden.

Vanwege de viering van Columbus Day staan er geen macrocijfers op de Amerikaanse agenda, en zijn de banken en obligatiemarkten gesloten.

Op bedrijfsgebied kan Zynga andermaal rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het bedrijf vrijdag aan het einde van de handel nog eens 14% verloor na de verlaging van zijn verwachtingen voor geheel 2012. Het aandeel Zynga verliest 4,0%.

Aandelen Affymetrix kunnen de aandacht op zich gericht krijgen, nadat de aanbieder van genetische analyse technologieen maandag aankondigde te verwachten dat de omzet over het derde kwartaal onder de consensus van Wall-Street analisten uitkomt. Het concern wijst op de moeilijkheden in de wereldwijde academische fondsenwerving, hetgeen bepaalde eenheden heeft aangetast. Affymetrix verliest 13,0%.

Door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@dowjones.com

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning