beleggen.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
dinsdag 18 juni 2024

'AEX begint met verlies'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal maandag naar verwachting met verlies beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen. Beleggers kijken uit naar het cijferseizoen dat deze week in de Verenigde Staten van start gaat.

,,De AEX begint 2 punten lager. Alle positieve berichten van vorige week zijn in de koersen verwerkt en het is wachten op nieuwe impulsen. Vandaag staat er weinig op de agenda en het is vooral wachten op het begin van het kwartaalcijferseizoen", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Netherlands.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa opent dinsdag nabeurs het nieuwe kwartaalcijferseizoen, dat overigens in Nederland pas een week later op gang komt. Verder komen maandag de ministers van Financiƫn van de eurolanden bijeen. Een besluit over een nieuwe miljardenlening aan Griekenland, op dit moment een van de heetste hangijzers, wordt niet verwacht.

Nutreco

Aan het bedrijvenfront kondigde Nutreco aan 75 procent van de aandelen van Gisis, het visvoerbedrijf van Expalsa Group, te hebben overgenomen. De overnamesom bedraagt zo'n 78 miljoen euro. De acquisitie zal onmiddellijk bijdragen aan de winstgevendheid.

In het Verre Oosten gingen de beurzen maandag omlaag. Beleggers bleven voorzichtig nadat de Wereldbank de groeiverwachtingen voor de opkomende landen in de regio verlaagde. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 0,6 procent. De beurs in Tokio was gesloten vanwege een nationale feestdag.

Dow Jones

De Amerikaanse effectenbeurzen sloten vrijdag verdeeld. Aanvankelijk stegen de koersen na een beter dan verwacht werkloosheidscijfer, maar zenuwen bij beleggers over het naderende kwartaalcijferseizoen leidden in de middaghandel tot winstnemingen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 13.610,15 punten. Eerder op de dag had de hoofdgraadmeter nog de hoogste stand in bijna 5 jaar bereikt. De S&P 500 daalde een fractie tot 1460,93 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omlaag tot 3136,19 punten.

Euro

De Europese aandelenmarkten gingen wel met flinke winsten het weekeinde in. Het meevallende werkloosheidscijfer uit de VS gaf de toch al optimistische handel een extra duwtje in de rug.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 1,5 procent op 332,53 punten. De MidKap kreeg er 1 procent bij op 534,00 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt sloten tussen de 0,7 en 1,6 procent hoger.

De euro was maandag voorbeurs 1,2978 dollar waard, tegen 1,3055 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 88,85 dollar per vat. Brentolie zakte 1 procent tot 110,91 dollar per vat.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning